Persbericht

Kinderen getroffen door salmonella in 43 Vlaamse scholen: Ducarme wil voorzichtig zijn en wacht op de resultaten van de laatste stalen

Kinderen getroffen door salmonella in 43 Vlaamse scholen: Ducarme wil voorzichtig zijn en wacht op de resultaten van de laatste stalen

Minister van Landbouw en Voedselveiligheid Denis Ducarme wil voorzichtig zijn met betrekking tot een nieuwe besmetting van kinderen in Oost- en West-Vlaamse scholen.

Aldus heeft de minister aan het FAVV gevraagd om de toelating voor de herneming van de leveringen aan de schoolrefters door de traiteur die de besmette maaltijden had geleverd, uit te stellen. Hij wil de herneming van de leveringen laten afhangen van de resultaten van alle stalen die zijn afgenomen. De resultaten van de snelle testen op de laatste stalen zouden in de loop van vandaag, donderdag 7 juni, bezorgd moeten worden.

De traiteur Esthio werd door het FAVV gesloten op donderdag 24 mei na de levering van met salmonella besmette maaltijden aan 43 scholen in West- en Oost-Vlaanderen. Meer dan 450 kinderen werden besmet, van wie er meerdere in het ziekenhuis opgenomen moesten worden.

Om de oorsprong te achterhalen van deze salmonellabesmetting, werden veel stalen afgenomen. De huidige analyseresultaten duiden de bron van de besmetting niet aan. In dit stadium van het dossier kon de minister dus niet alle nodige informatie bekomen.

Omdat de traiteur een actieplan had ingevoerd in zijn lokalen (schoonmaak, ontsmetting…), kon hij zijn activiteit heropstarten en vanaf maandag 4 juni opnieuw leveren aan zijn klanten die bedrijven zijn.

In een tweede en derde fase was voorzien dat de traiteur opnieuw zou kunnen leveren aan schoolrefters (in de eerste plaats aan refters waar geen enkel kind ziek geworden was).

Op basis van het voorzorgsbeginsel en omdat kinderen een risicogroep zijn, heeft de minister beslist om de levering aan schoolrefters door het betrokken bedrijf niet te laten hernemen.

De minister wenst immers te beschikken over alle resultaten voor enige herneming van leveringen van maaltijden aan kinderen. De resultaten van de snelle testen op de laatste stalen zouden in de loop van vandaag, donderdag 7 juni, bezorgd moeten worden.

Een bepaald aantal bijkomende testen zijn immers nog steeds aan de gang op het niveau van de producenten die de traiteur bevoorraden.

Er werd deze ochtend een vergadering georganiseerd door de minister met het FAVV en Sciensano om de stand van zaken op te maken van de nog lopende testen.

Minister van Landbouw en Voedselveiligheid Denis Ducarme: “Ik begrijp het ongemak voor de scholen en voor de ouders van de leerlingen. Maar omdat het gaat om de gezondheid van onze kinderen, wil ik bijzonder voorzichtig zijn!

Ik wacht op de resultaten van alle testen die werden uitgevoerd.