Persbericht

DUCARME en MUYLLE richten een taskforce op om mogelijk getroffen Belgische bedrijven te ondersteunen

DUCARME en MUYLLE richten een taskforce op om mogelijk getroffen Belgische bedrijven te ondersteunen

Terwijl deze week een eerste geval van coronavirusinfectie in ons land werd vastgesteld, hebben de ministers van KMO's Denis DUCARME en van Economie Nathalie MUYLLE beslist om binnen de FOD Economie een taskforce op te richten om de bedrijven die mogelijk door dit virus worden getroffen te ondersteunen. Er zal bijzondere aandacht worden besteed aan onze kleine en middelgrote ondernemingen.

 

Minister van Zelfstandigen en KMO’s Denis DUCARME: ”De potentiële gevolgen van het coronavirus voor onze economie mogen niet worden onderschat. Samen met mijn collega Nathalie Muylle wilden we proactief zijn en snel een taskforce oprichten met als opdracht onze bedrijven te informeren, maar ook de uitvoering voor te bereiden van eventuele steun-, begeleidings- of bijstandsmaatregelen die nodig zouden kunnen blijken!

Minister van Economie Nathalie MUYLLE: “De handel tussen België en China is zeer belangrijk. Het is dus nodig dat we de mogelijke weerslag van het coronavirus op economisch vlak goed zouden opvolgen.

 

De uitbraak van het coronavirus in de Chinese stad Wuhan (waar de industriële activiteit nu vrijwel stil ligt) heeft al een aanzienlijke impact gehad op de Chinese economie, maar ook op haar handelspartners. Het is zo dat de Chinese economie nu goed is voor 17 % van het mondiale BBP.

De coronavirusepidemie kan ook een potentiële impact hebben op Belgische bedrijven, of het nu gaat om ondernemingen die actief zijn in landen of gebieden die door het virus worden getroffen, of om bedrijven die naar risicozones exporteren of die zakenrelaties met China onderhouden. Bedrijven zijn voor hun productie ook afhankelijk van in China gemaakte onderdelen, met name in sectoren als chemie, transport, textiel of elektronica.

In dit verband hebben de minister van KMO's Denis Ducarme en de minister van Economie Nathalie Muylle het initiatief genomen om binnen de FOD Economie een taskforce op te richten.

Haar opdracht omvat onder meer het volgende:

  • verzamelen van gegevens en informatie met betrekking tot de gevolgen van de coronavirusepidemie;
  • in kaart brengen van moeilijkheden die onze bedrijven (vooral onze KMO's) ondervinden, en dit in samenwerking met de beroepsfederaties;
  • voorbereiden van de invoering van eventuele steun-, begeleidings- of bijstandsmaatregelen die nodig zouden kunnen blijken.